pexels-photo-866027

Redovna fizička aktivnost preporučuje se svima, bez obzira na broj godina ili fizičku spremnost – toga smo svi svesni. Ipak, često se nađemo u situaciji da već nekoliko meseci “krećemo” u obližnji fitnes centar, a u stvari svoje slobodno vreme provodimo ispred televizora ili na društvenim mrežama.
Uz vežbanje ne samo da sagorevamo višak kilograma i gradimo mišiće, već i blagotvorno utičemo i na um i psihu.
U nastavku predstavljamo nekoliko razloga koji će vas motivisati da konačno načinite taj prvi korak – i zaista se pokrenete.

Povećanje samopouzdanja

Redovna fizička aktivnost utiče na povećanje samopouzdanja. Već kada vidite prve rezultate svog vrednog rada bićete ponosni na sebe. Ovo će vas dodatno motivisati da nastavite dalje sa vežbanjem i da ne odustanete. Zanimljiva je i studija objavljena u magazinu “Psihologija sporta i vežbanja” koja pokazuje da su žene u 30-im i 40-im godinama, koje se bave fitnesom ili drugim oblikom fizičke aktivnosti, mnogo zadovoljnije svojim izgledom – čak iako imaju koji kilogram viška.

Želja za zdravom ishranom

zdrava ishrana
Kada redovno vežbate i vodite računa o svom zdravlju i izgledu, prirodno će se stvoriti želja da se i zdravo hranite. Počećete da izbegavate razne slatkiše i nezdrava brza jela, a na vašoj trpezi češće će se naći proteini i složeni ugljeni hidrati. Čak i kada preterate sa lošom ishranom osećate grižu savest jer ste uništili sav svoj trud ostvaren na treningu. Pored toga, uz balansiranu i zdravu ishranu imaćete više energije da bolje odradite trening.

Bolja memorija i veća produktivnost

Kako starimo tako i naša memorija postaje sve slabija, a vežbanje je jedan od načina da usporimo ovaj proces. Naime, vežbanjem se direktno utiče na volumen moždane strukture hipokampus, u kojoj nastaje kratkoročna memorija.
Sa druge strane, ukoliko imate problema sa kreativnošću i produktivnošću, biće dovoljno da odradite samo jedan trening kako biste rešili ovaj problem.

Manje stresa i više energije

Iako nam se ponekad čini da nakon treninga nećemo imati energije da dođemo do kuće, istraživanja su dokazala sasvim suprotno – što više treniramo, više energije imamo, osećamo se bolje i sa lakoćom obavljamo svakodnevne poslove. Takođe je dokazano da uz redovnu fizička aktivnost lakše podnosimo stresne situacije i brže rešavamo probleme koje su ih uzrokovale.

Jačanje kostiju

devojka u uporu
Godinama gustina naših gostiju postaje sve manja, te zbog toga može doći do osteoporoze, pa čak i preloma kostiju. Kako biste na vreme počeli da mislite na ovaj problem, neka fizička aktivnost postane sastavni deo vašeg života.

Zdraviji san

Ukoliko patite od nesanice nemojte posezati za raznim lekovima koji će vam rešiti problem na kratke staze. Krenite sa društvom na fitnes ili na jogu, i na taj način se rešite negativne energije, umanjite osećaj stresa i obezbedite sebi neophodan kvalitetan san.

Osećate se srećnije

Danima ste neraspoloženi i neproduktivni? Pokrenite se! Studija objavljena u magazinu “Sportska medicina” dokazala je da fizička aktivnost direktno utiče na nivo endorfina, dopamina i serotonina, poznatije kao “hormoni sreće”. Ovo je verovatno i najvažniji razlog zbog kojeg nam je redovna fizička rekreacija potrebna svima.

Sportsko udruženje Fit Land nudi nekoliko različitih aktivnosti koje će upotpuniti vaše slobodno vreme. Kontaktirajte nas i zakažite svoj besplatan probni trening.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se pridružite diskusiji?
Budite slobodni da se pridružite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *