pexels-nathan-cowley-1199607

Spotsko udruženje Fit Land neće raditi u periodu od 28.8.2022. do 7.9.2022. godine zbog godišnjeg odmora.

Sa redovnim radom nastavljamo od 8.9.2022.

Prijave za školicu sporta i fitnes su u toku, a one se mogu izvršiti putem e-maila info@fitland.rs ili nam pišite na Viber na broj telefona 063/845-66-97.

Cenovnik za sve aktivnosti koje Fit Land nudi možete pronaći OVDE.

pexels-photo-1308746 (1)

Želite li da uklonite bolove u leđima i stres, da razvijete snagu i fleksibilnost ili da naučite kako da umirite um?  I na Zapadu, kao i na Istoku, postoji više škola joge, kako tradicionalnih tako i onih koje izvorno učenje prilagođavaju potrebama savremenog čoveka. Međutim, postavlja se pitanje kako među različitim stilovima ove drevne veštine da odaberite onaj pravi? U zavisnosti od toga šta želite da postignete, priklonite se odgovarajućem stilu joge ili jogičkoj tehnici.

HATHA JOGA

pexels-photo-868757

Joga koju većina ljudi današnjice poznaje zove se Hatha joga. To je klasičan stil vežbanja koji se sastoji od položaja (asana) i vežbi u pokretu usklađenih  sa disanjem, kao i samih vežbi disanja (pranajama) koje se uglavnom izvode u sedećem položaju. Pojam hatha na sanskritu znači “snaga” ili “napor”. Nastao je spajanjem reči mesec (ha) i sunce (tha) što simbolički predstavlja dva suprotna uticaja koja, kada su u ravnotežI, rezultiraju savršenim zdravljem čoveka.

Osnovna karakteristika klasične joge je duže zadržavanje u asanama. Čas se sastoji iz tri dela: uvodni deo u kom se vežba psihomentalno isključenje (distanciranje od dnevnih događaja i problema), zatim sledi glavni deo sa asanama i završni koji predstavlja vođenu relaksaciju, takozvanu Joga Nidru. S obzirom na to da je reč o umerenoj fizičkoj aktivnosti, Hatha joga se preporučuje gotovo svima, a posebno početnicima. Mogu je vežbati i mlađi i stariji, pa čak i oni koji su zbog zdravstvenih problema slabo pokretljivi. Oni pokrete izvode do nivoa vlastitog ograničenja.

Ajengar joga je najpoznatiji klasični stil Hatha joge, čiji se osnivač B.K.S. Ajengar (Iyengar) aktivno bavio jogom više od osam decenija. On je pedesetih godina prošlog veka popularisao jogu na Zapadu, a nakon njegovog dolaska u Evropu stekao je mnogo sledbenika. Ovaj stil joge insistira na pravilnom zauzimanju položaja i preciznosti prilikom izvođenja asana, kao i na njihovom usklađivanju sa disanjem.

Koristi od praktikovanja klasičnog stila joge su mnogostruke. Dobro osmišljeni časovi angažuju svaki deo tela. Na taj način se poboljšava telesno držanje i fleksibilnost, jačaju i istežu mišići, obezbeđuje bolja pokretljivost zglobova, uklanjaju bolovi u leđima i vratu,  masiraju i stimulišu unutrašnji organi, oblikuje telo… Takođe se razvijaju koncentracija i motivacija. Duže zadržavanje u položajima nema efekat samo na fizičko telo, već i na mentalni sklop vežbača pa tako ovaj stil vežbanja umanjuje posledice stresa i povećava kvalitet sna. Naučno je dokazan pozitivan učinak ove discipline na kardiovaskularni, disajni i lokomotorni sistem. Kontinuiranim vežbanjem se, osim fizičkih promena, menja i sama ličnost vežbača koji postaje fokusiran, istrajan i spremniji da se uhvati u koštac sa životnim izazovima.

POWER JOGA

pexels-photo-267977

Takozvana “Power joga”  je snažan i dinamičan stil vežbanja u kojem su položaji bržeg ritma i kraćeg zadržavanja. Toplota tela koja se pritom postiže obezbeduje opuštanje mišića, štiti od povreda i olakšava zauzimanje različitih položaja. Asane se vezuju jedna na drugu tzv. vinjasom i usklađuju s disanjem, što dovodi do poboljšanja koncentracije i smanjenja stresa.

Ovaj način vežbanja, baziran je na intenzivnim elementima Ajengar i Aštanga joge (Ashtanga), stilova koji su danas veoma popularni širom sveta. Za razliku od ovog drugog, gde je redosled položaja zadat, u Power jogi vežbe nisu striktno poređane.

Nakon laganog zagrevanja, početak svakog časa ovog stila joge čini set vežbi pod imenom “Pozdrav Suncu”. Potom sledi serija položaja (stojeće, sedeće i balansirajuće asane, te inverzije) da bi se završio, kao i u klasičnoj jogi, dubokom jogičkom relaksacijom. Vežbanje se upotpunjuje tehnikama disanja, koje blagotvorno deluju na respiratorni sistem, te bandama – energetskim katancima, odnosno tehnikama za oslobađanja energije u telu.

Kao i Aštanga joga, njegova “bliznakinja” Power joga utiče na celokupnu fizičku kondiciju – povećava snagu i izdržljivost, jača i oblikuje mišiće, poboljšava fleksibilnost i ravnotežu i oslobađa dodatnu energiju. Ukoliko je vežbanje učestalo, dovoljno je za održavanje zdravog, jakog i gipkog tela.

S obziromna to da je ovaj stil vežbanja fizički vrlo zahtevan, namenjen je pre svega onima koji imaju iskustvo u vežbanju joge, ali može biti prilagođen i onima koji nemaju tog iskustva. Praksa je pokazala da vežbači koji su već ovladali klasičnim asanama i naučili pravilno da dišu, napreduju brže i sigurnije u ovom stilu joge.

JOGA NIDRA

pexels-photo-374694 (1)

Iako se može izvoditi samostalno, joga Nidra nije stil joge već tehnika duboke jogičke relaksacije. Radi u ležećem položaju zatvorenih očiju i za nju nije neophodno predznanje iz oblasti joge. U pitanju je vežba opuštanja kao u dubokom snu, ali sa potpuno budnom svešću. To je jednostava tehnika koja se zasniva na receptivnoj svesnosti, a ne na koncentraciji. Cilj je da se vežbač uvede u alfa stanje svesti, odnosno granično stanje između budnog stanja i stanja sna. Nakon toga se otpočinje dublji rad sa čulima, emocijama i simbolima.

Ova vežba se pokazala kao veoma delotvorna u prevenciji i redukciji stresa na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou. Jedan sat joga Nidre zamenjuje četiri sata konvencionalnog spavanja. Vežbanjem jogičkog spavanja sa sankalpom (željom, odlukom), koja se donosi na početku časa, mogu se prevazići slabosti, loše osobine i navike, kao i duboko skrivene psihički problem. Deca koja imaju problema sa učenjem, koncentracijom i pamćenjem, uz joga Nidru imaju veće šanse da postignu bolji uspeh u školi. Ova nam vežba takođe pomaže da prevaziđemo one probleme koji imaju koren u podsvesti, ali čiji efekti dosežu svesni nivo kao što su nekontrolisan bes, depresija, kompleksi ili strahovi. Zbog svojih brojnih dobrobiti koje ima na celokupno stanje vežbača, trebalo bi da se praktikuje na kraju časa bilo kog stila joge kako bi se efekti prethodnog vežbanja usvojili u potpunosti.

U sportkom udruženju Fit Land časove joge drži sertifikovana instruktorka, Maja Vučković.

Ukoliko želite da dođete na probni čas Hatha, Power ili Nidra joge kontaktirajte nas putem mejla ili pozovite Maju na broj telefona 064/615-83-32.

 

pexels-photo-867212

Ukoliko ste i vi tokom novogodišnjih praznika pravili dužu pauzu od vežbanja, znate da je došlo vreme da se opet pokrenete i vratite trening u vašu svakodnevicu. Ovo ponekad nije ni malo jednostavan zadatak. Zbog toga vam u nastavku predstavljamo nekoliko smernica zahvaljujući kojima ćete lakše krenuti opet da trenirate.

Ne osećajte krivicu zbog ishrane tokom praznika

Svi mi tokom praznika bez razmišljanja uživamo u hrani koja nam se nađe na trpezi, ponekad čak malo i preteramo. Međutim, zbog toga nikako ne bi trebalo da osećamo grižu savest! Da se ne lažemo, hrana i jeste jedan od razloga zašto toliko volimo praznike ;)
Ukoliko ste tokom ovog odmora nabacili koji kilogram više, ne brinite se. Sve što je potrebno jeste da jednostavno nastavite sa redovnim treniranjem, i pokušate da date svoj maksimum na vežbanju. I zapamtite, zaista niste jedina osoba koja je u prethodnih nekoliko nedelja prekršila pravila zdrave ishrane. Kada počnete da trenirate, bićete motivisaniji da postepeno regulišete i svoju ishranu.

Bez žurbe

pexels-photo-868483
Ukoliko niste bili fizički aktivni tokom praznika prirodno je da se vaše telo opustilo, bez obzira na to koliko ste vredno prethodno trenirali. Naravno, ukoliko ste duže vreme vežbali, biće vam lakše da se vratite u svoj prethodni fitnes režim. Kako bilo, kada počnete opet da trenirate prve dve-tri nedelje radite vežbe laganijeg inteziteta. Ne izvodite vežbe koje vam ne prijaju, a nakon mesec dana počnite da povećavate intezitet vežbi ili krenite češće da trenirate.

Ne preskačite treninge

Poštujte svoje treninge kao i bilo koju drugu obavezu koju imate. Ukoliko će vam biti lakše, umemorišite termine treninga na svom telefonu ili na kalendaru kako bi vam stajali kao podsetnik. Ovo je vreme koje ste izdvojili za sebe i ne odričite ga se tako lako. Nakon prve nedelje vežbanja priuštite sebi malu nagradu i držite se ovog obrasca.

Pozovite prijatelje da vam se pridruže

Imati prijatelja za trening povećava motivaciju i smanjuje rizik od odustajanja. Koliko god čudno izgledalo, lakše je odustati od sebe nego od prijatelja. Pozovite prijatelja/prijateljicu da vam se pridruži u vašim fitnes izazovima. Biće vam mnogo lakše, a i zanimljivije da podelite “fitnes muke” i uspehe sa dragom osobom na grupnom treningu.

Istezanje je obavezno!

pexels-photo-374694
Kada opet počnete da vežbate, nikako ne preskačite istezanje! Ono je suštinski deo svakog treninga i korisno je u sprečavanju nastanka upale mišića i povreda, a dovoljno je svega 5 do 10 minuta istezanja kako bi se mišići opustili.

Slušajte svoje telo

Vodite računa o tome kako se vaše telo oseća kada počnete da vežbate i uvek poštujete njegove granice. Ukoiko su vam vežbe teške, obavezno skrenite pažnju treneru na to kako bi vam zadao neke druge. Vežbe izvodite svojim tempom i trudite se da pružite svoj maksimum. Vremenom ćete se vratiti u formu u kojoj ste bili pre nego što ste napravili pauzu.

pexels-photo-866027

Redovna fizička aktivnost preporučuje se svima, bez obzira na broj godina ili fizičku spremnost – toga smo svi svesni. Ipak, često se nađemo u situaciji da već nekoliko meseci “krećemo” u obližnji fitnes centar, a u stvari svoje slobodno vreme provodimo ispred televizora ili na društvenim mrežama.
Uz vežbanje ne samo da sagorevamo višak kilograma i gradimo mišiće, već i blagotvorno utičemo i na um i psihu.
U nastavku predstavljamo nekoliko razloga koji će vas motivisati da konačno načinite taj prvi korak – i zaista se pokrenete.

Povećanje samopouzdanja

Redovna fizička aktivnost utiče na povećanje samopouzdanja. Već kada vidite prve rezultate svog vrednog rada bićete ponosni na sebe. Ovo će vas dodatno motivisati da nastavite dalje sa vežbanjem i da ne odustanete. Zanimljiva je i studija objavljena u magazinu “Psihologija sporta i vežbanja” koja pokazuje da su žene u 30-im i 40-im godinama, koje se bave fitnesom ili drugim oblikom fizičke aktivnosti, mnogo zadovoljnije svojim izgledom – čak iako imaju koji kilogram viška.

Želja za zdravom ishranom

zdrava ishrana
Kada redovno vežbate i vodite računa o svom zdravlju i izgledu, prirodno će se stvoriti želja da se i zdravo hranite. Počećete da izbegavate razne slatkiše i nezdrava brza jela, a na vašoj trpezi češće će se naći proteini i složeni ugljeni hidrati. Čak i kada preterate sa lošom ishranom osećate grižu savest jer ste uništili sav svoj trud ostvaren na treningu. Pored toga, uz balansiranu i zdravu ishranu imaćete više energije da bolje odradite trening.

Bolja memorija i veća produktivnost

Kako starimo tako i naša memorija postaje sve slabija, a vežbanje je jedan od načina da usporimo ovaj proces. Naime, vežbanjem se direktno utiče na volumen moždane strukture hipokampus, u kojoj nastaje kratkoročna memorija.
Sa druge strane, ukoliko imate problema sa kreativnošću i produktivnošću, biće dovoljno da odradite samo jedan trening kako biste rešili ovaj problem.

Manje stresa i više energije

Iako nam se ponekad čini da nakon treninga nećemo imati energije da dođemo do kuće, istraživanja su dokazala sasvim suprotno – što više treniramo, više energije imamo, osećamo se bolje i sa lakoćom obavljamo svakodnevne poslove. Takođe je dokazano da uz redovnu fizička aktivnost lakše podnosimo stresne situacije i brže rešavamo probleme koje su ih uzrokovale.

Jačanje kostiju

devojka u uporu
Godinama gustina naših gostiju postaje sve manja, te zbog toga može doći do osteoporoze, pa čak i preloma kostiju. Kako biste na vreme počeli da mislite na ovaj problem, neka fizička aktivnost postane sastavni deo vašeg života.

Zdraviji san

Ukoliko patite od nesanice nemojte posezati za raznim lekovima koji će vam rešiti problem na kratke staze. Krenite sa društvom na fitnes ili na jogu, i na taj način se rešite negativne energije, umanjite osećaj stresa i obezbedite sebi neophodan kvalitetan san.

Osećate se srećnije

Danima ste neraspoloženi i neproduktivni? Pokrenite se! Studija objavljena u magazinu “Sportska medicina” dokazala je da fizička aktivnost direktno utiče na nivo endorfina, dopamina i serotonina, poznatije kao “hormoni sreće”. Ovo je verovatno i najvažniji razlog zbog kojeg nam je redovna fizička rekreacija potrebna svima.

Sportsko udruženje Fit Land nudi nekoliko različitih aktivnosti koje će upotpuniti vaše slobodno vreme. Kontaktirajte nas i zakažite svoj besplatan probni trening.

Fit Land - Zbog cega je skolica sporta za decu zaista korisna

Usled razvoja savremene tehnologije mališani sve češće slobodno vreme provode uz svoje mobilne telefone, tablete, računare… Ovo prouzrokuje manjak fizičke aktivnosti, što uz neadekvatnu ishranu dovodi do gojaznosti – koja je prisutnija kod sve većeg broja dece. Gojaznost ne utiče negatvino samo na fizički razvoj mališana, nego i na psihološki i socijalni razvoj.

Školica sporta – pravi izbor

Zbog ovog problema roditelji tragaju za odgovarajućim sportom zahvaljujući kome će njihov mališan imati pravilan rast i razvoj. Međutim, često se susreću sa nedoumicom u kom uzrastu je zaista najbolje upisati dete na određeni sport, i koja fizička aktivnost će biti najadekvatnija za njega. Upravo zbog toga je školica sporta idealna za svako dete. Naime, uz vežbe koje su adekvatne za uzrast od 3. do 7. godine, koje su pravilno dozirane i stručno vođenje, deci se u školici sporta pruža mnogo veći kvalitet fizičke aktivnosti u odnosu na kvalitet koji se postiže kada se ono usmereava na samo jednu sportsku disciplinu u tom uzrastu. Kroz školicu sporta otkrivaju se predispozicije i interesovanja dece za određeni sport, nakon čega je lakše doneti odluku na koju sportsku aktivnot je najbolje kasnije ga upisati.

Školica sporta kao način formiranja ličnosti

Kroz vežbe oblikovanja, poligone spretnosti, i druge dečije igre, poboljšava se motorika i spretnost deteta – što utiče povoljno na osećaj sigurnosti i samopouzdanja. Takmičenja, timski zadaci i samo funkcionisanje u grupi, razvijaju takmičarski duh, ali utiču i na socijalizaciju ličnosti – dete lakše komunicira u društvu i lakše stiče nove prijatelje. Ovaj aspekt posebno je važan za mališane koji su pomalo stidljivi. Uz sve ovo, istraživanja pokazuju da deca koja vole vežbanje bolje uče, imaju veće poverenje u ljude, manje su anksiozna, mnogo manje su sklona agresivnom ponašanju i emotivno su stabilnija.

Zdrave navike za ceo život

Kako se u navike vežbanja stečene u ranom uzrastu lakše održavaju, veća je šansa da će dete koje je pohađalo školicu sporta kasnije u životu zaista voleti i želeti da se bavi nekim sportom, u odnosu na dete koje se sa redovnim sporstkim aktivnostima sistemski susrelo tek u školi. Potvrda za to jeste većina sportskih šampiona čija detinjstva su bila ispunjena fizičkom aktivnošću (Novak Đoković je teniski reket prvi put uzeo u ruke kada je imao četiri godine, Kristijano Ronaldo je fudbal zaigrao već u trećoj godini života, NBA legenda – Michael Jordan košarku je igrao od malena, a zahvaljujući njoj dobio je univerzitetsku školarinu).

Fit Land ima za cilj da upravo kroz školicu sporta pokaže našim najmlađima koliko je sport dobar za njih, da im uz kvalifikovane stručnjake stvori interesovanje i ljubav prema fizičkoj aktivnosti, a sve kako bi ona jednog dana postala njihova svakodnevna navika.

Raspored održavanja školice sporta možete pronaći na OVOM linku, dok cenovnik možete pronaći OVDE.