Članci

pexels-photo-1308746 (1)

Želite li da uklonite bolove u leđima i stres, da razvijete snagu i fleksibilnost ili da naučite kako da umirite um?  I na Zapadu, kao i na Istoku, postoji više škola joge, kako tradicionalnih tako i onih koje izvorno učenje prilagođavaju potrebama savremenog čoveka. Međutim, postavlja se pitanje kako među različitim stilovima ove drevne veštine da odaberite onaj pravi? U zavisnosti od toga šta želite da postignete, priklonite se odgovarajućem stilu joge ili jogičkoj tehnici.

HATHA JOGA

pexels-photo-868757

Joga koju većina ljudi današnjice poznaje zove se Hatha joga. To je klasičan stil vežbanja koji se sastoji od položaja (asana) i vežbi u pokretu usklađenih  sa disanjem, kao i samih vežbi disanja (pranajama) koje se uglavnom izvode u sedećem položaju. Pojam hatha na sanskritu znači “snaga” ili “napor”. Nastao je spajanjem reči mesec (ha) i sunce (tha) što simbolički predstavlja dva suprotna uticaja koja, kada su u ravnotežI, rezultiraju savršenim zdravljem čoveka.

Osnovna karakteristika klasične joge je duže zadržavanje u asanama. Čas se sastoji iz tri dela: uvodni deo u kom se vežba psihomentalno isključenje (distanciranje od dnevnih događaja i problema), zatim sledi glavni deo sa asanama i završni koji predstavlja vođenu relaksaciju, takozvanu Joga Nidru. S obzirom na to da je reč o umerenoj fizičkoj aktivnosti, Hatha joga se preporučuje gotovo svima, a posebno početnicima. Mogu je vežbati i mlađi i stariji, pa čak i oni koji su zbog zdravstvenih problema slabo pokretljivi. Oni pokrete izvode do nivoa vlastitog ograničenja.

Ajengar joga je najpoznatiji klasični stil Hatha joge, čiji se osnivač B.K.S. Ajengar (Iyengar) aktivno bavio jogom više od osam decenija. On je pedesetih godina prošlog veka popularisao jogu na Zapadu, a nakon njegovog dolaska u Evropu stekao je mnogo sledbenika. Ovaj stil joge insistira na pravilnom zauzimanju položaja i preciznosti prilikom izvođenja asana, kao i na njihovom usklađivanju sa disanjem.

Koristi od praktikovanja klasičnog stila joge su mnogostruke. Dobro osmišljeni časovi angažuju svaki deo tela. Na taj način se poboljšava telesno držanje i fleksibilnost, jačaju i istežu mišići, obezbeđuje bolja pokretljivost zglobova, uklanjaju bolovi u leđima i vratu,  masiraju i stimulišu unutrašnji organi, oblikuje telo… Takođe se razvijaju koncentracija i motivacija. Duže zadržavanje u položajima nema efekat samo na fizičko telo, već i na mentalni sklop vežbača pa tako ovaj stil vežbanja umanjuje posledice stresa i povećava kvalitet sna. Naučno je dokazan pozitivan učinak ove discipline na kardiovaskularni, disajni i lokomotorni sistem. Kontinuiranim vežbanjem se, osim fizičkih promena, menja i sama ličnost vežbača koji postaje fokusiran, istrajan i spremniji da se uhvati u koštac sa životnim izazovima.

POWER JOGA

pexels-photo-267977

Takozvana “Power joga”  je snažan i dinamičan stil vežbanja u kojem su položaji bržeg ritma i kraćeg zadržavanja. Toplota tela koja se pritom postiže obezbeduje opuštanje mišića, štiti od povreda i olakšava zauzimanje različitih položaja. Asane se vezuju jedna na drugu tzv. vinjasom i usklađuju s disanjem, što dovodi do poboljšanja koncentracije i smanjenja stresa.

Ovaj način vežbanja, baziran je na intenzivnim elementima Ajengar i Aštanga joge (Ashtanga), stilova koji su danas veoma popularni širom sveta. Za razliku od ovog drugog, gde je redosled položaja zadat, u Power jogi vežbe nisu striktno poređane.

Nakon laganog zagrevanja, početak svakog časa ovog stila joge čini set vežbi pod imenom “Pozdrav Suncu”. Potom sledi serija položaja (stojeće, sedeće i balansirajuće asane, te inverzije) da bi se završio, kao i u klasičnoj jogi, dubokom jogičkom relaksacijom. Vežbanje se upotpunjuje tehnikama disanja, koje blagotvorno deluju na respiratorni sistem, te bandama – energetskim katancima, odnosno tehnikama za oslobađanja energije u telu.

Kao i Aštanga joga, njegova “bliznakinja” Power joga utiče na celokupnu fizičku kondiciju – povećava snagu i izdržljivost, jača i oblikuje mišiće, poboljšava fleksibilnost i ravnotežu i oslobađa dodatnu energiju. Ukoliko je vežbanje učestalo, dovoljno je za održavanje zdravog, jakog i gipkog tela.

S obziromna to da je ovaj stil vežbanja fizički vrlo zahtevan, namenjen je pre svega onima koji imaju iskustvo u vežbanju joge, ali može biti prilagođen i onima koji nemaju tog iskustva. Praksa je pokazala da vežbači koji su već ovladali klasičnim asanama i naučili pravilno da dišu, napreduju brže i sigurnije u ovom stilu joge.

JOGA NIDRA

pexels-photo-374694 (1)

Iako se može izvoditi samostalno, joga Nidra nije stil joge već tehnika duboke jogičke relaksacije. Radi u ležećem položaju zatvorenih očiju i za nju nije neophodno predznanje iz oblasti joge. U pitanju je vežba opuštanja kao u dubokom snu, ali sa potpuno budnom svešću. To je jednostava tehnika koja se zasniva na receptivnoj svesnosti, a ne na koncentraciji. Cilj je da se vežbač uvede u alfa stanje svesti, odnosno granično stanje između budnog stanja i stanja sna. Nakon toga se otpočinje dublji rad sa čulima, emocijama i simbolima.

Ova vežba se pokazala kao veoma delotvorna u prevenciji i redukciji stresa na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou. Jedan sat joga Nidre zamenjuje četiri sata konvencionalnog spavanja. Vežbanjem jogičkog spavanja sa sankalpom (željom, odlukom), koja se donosi na početku časa, mogu se prevazići slabosti, loše osobine i navike, kao i duboko skrivene psihički problem. Deca koja imaju problema sa učenjem, koncentracijom i pamćenjem, uz joga Nidru imaju veće šanse da postignu bolji uspeh u školi. Ova nam vežba takođe pomaže da prevaziđemo one probleme koji imaju koren u podsvesti, ali čiji efekti dosežu svesni nivo kao što su nekontrolisan bes, depresija, kompleksi ili strahovi. Zbog svojih brojnih dobrobiti koje ima na celokupno stanje vežbača, trebalo bi da se praktikuje na kraju časa bilo kog stila joge kako bi se efekti prethodnog vežbanja usvojili u potpunosti.

U sportkom udruženju Fit Land časove joge drži sertifikovana instruktorka, Maja Vučković.

Ukoliko želite da dođete na probni čas Hatha, Power ili Nidra joge kontaktirajte nas putem mejla ili pozovite Maju na broj telefona 064/615-83-32.

 

pexels-photo-866027

Redovna fizička aktivnost preporučuje se svima, bez obzira na broj godina ili fizičku spremnost – toga smo svi svesni. Ipak, često se nađemo u situaciji da već nekoliko meseci “krećemo” u obližnji fitnes centar, a u stvari svoje slobodno vreme provodimo ispred televizora ili na društvenim mrežama.
Uz vežbanje ne samo da sagorevamo višak kilograma i gradimo mišiće, već i blagotvorno utičemo i na um i psihu.
U nastavku predstavljamo nekoliko razloga koji će vas motivisati da konačno načinite taj prvi korak – i zaista se pokrenete.

Povećanje samopouzdanja

Redovna fizička aktivnost utiče na povećanje samopouzdanja. Već kada vidite prve rezultate svog vrednog rada bićete ponosni na sebe. Ovo će vas dodatno motivisati da nastavite dalje sa vežbanjem i da ne odustanete. Zanimljiva je i studija objavljena u magazinu “Psihologija sporta i vežbanja” koja pokazuje da su žene u 30-im i 40-im godinama, koje se bave fitnesom ili drugim oblikom fizičke aktivnosti, mnogo zadovoljnije svojim izgledom – čak iako imaju koji kilogram viška.

Želja za zdravom ishranom

zdrava ishrana
Kada redovno vežbate i vodite računa o svom zdravlju i izgledu, prirodno će se stvoriti želja da se i zdravo hranite. Počećete da izbegavate razne slatkiše i nezdrava brza jela, a na vašoj trpezi češće će se naći proteini i složeni ugljeni hidrati. Čak i kada preterate sa lošom ishranom osećate grižu savest jer ste uništili sav svoj trud ostvaren na treningu. Pored toga, uz balansiranu i zdravu ishranu imaćete više energije da bolje odradite trening.

Bolja memorija i veća produktivnost

Kako starimo tako i naša memorija postaje sve slabija, a vežbanje je jedan od načina da usporimo ovaj proces. Naime, vežbanjem se direktno utiče na volumen moždane strukture hipokampus, u kojoj nastaje kratkoročna memorija.
Sa druge strane, ukoliko imate problema sa kreativnošću i produktivnošću, biće dovoljno da odradite samo jedan trening kako biste rešili ovaj problem.

Manje stresa i više energije

Iako nam se ponekad čini da nakon treninga nećemo imati energije da dođemo do kuće, istraživanja su dokazala sasvim suprotno – što više treniramo, više energije imamo, osećamo se bolje i sa lakoćom obavljamo svakodnevne poslove. Takođe je dokazano da uz redovnu fizička aktivnost lakše podnosimo stresne situacije i brže rešavamo probleme koje su ih uzrokovale.

Jačanje kostiju

devojka u uporu
Godinama gustina naših gostiju postaje sve manja, te zbog toga može doći do osteoporoze, pa čak i preloma kostiju. Kako biste na vreme počeli da mislite na ovaj problem, neka fizička aktivnost postane sastavni deo vašeg života.

Zdraviji san

Ukoliko patite od nesanice nemojte posezati za raznim lekovima koji će vam rešiti problem na kratke staze. Krenite sa društvom na fitnes ili na jogu, i na taj način se rešite negativne energije, umanjite osećaj stresa i obezbedite sebi neophodan kvalitetan san.

Osećate se srećnije

Danima ste neraspoloženi i neproduktivni? Pokrenite se! Studija objavljena u magazinu “Sportska medicina” dokazala je da fizička aktivnost direktno utiče na nivo endorfina, dopamina i serotonina, poznatije kao “hormoni sreće”. Ovo je verovatno i najvažniji razlog zbog kojeg nam je redovna fizička rekreacija potrebna svima.

Sportsko udruženje Fit Land nudi nekoliko različitih aktivnosti koje će upotpuniti vaše slobodno vreme. Kontaktirajte nas i zakažite svoj besplatan probni trening.