Članci

pexels-photo-1308746 (1)

Želite li da uklonite bolove u leđima i stres, da razvijete snagu i fleksibilnost ili da naučite kako da umirite um?  I na Zapadu, kao i na Istoku, postoji više škola joge, kako tradicionalnih tako i onih koje izvorno učenje prilagođavaju potrebama savremenog čoveka. Međutim, postavlja se pitanje kako među različitim stilovima ove drevne veštine da odaberite onaj pravi? U zavisnosti od toga šta želite da postignete, priklonite se odgovarajućem stilu joge ili jogičkoj tehnici.

HATHA JOGA

pexels-photo-868757

Joga koju većina ljudi današnjice poznaje zove se Hatha joga. To je klasičan stil vežbanja koji se sastoji od položaja (asana) i vežbi u pokretu usklađenih  sa disanjem, kao i samih vežbi disanja (pranajama) koje se uglavnom izvode u sedećem položaju. Pojam hatha na sanskritu znači “snaga” ili “napor”. Nastao je spajanjem reči mesec (ha) i sunce (tha) što simbolički predstavlja dva suprotna uticaja koja, kada su u ravnotežI, rezultiraju savršenim zdravljem čoveka.

Osnovna karakteristika klasične joge je duže zadržavanje u asanama. Čas se sastoji iz tri dela: uvodni deo u kom se vežba psihomentalno isključenje (distanciranje od dnevnih događaja i problema), zatim sledi glavni deo sa asanama i završni koji predstavlja vođenu relaksaciju, takozvanu Joga Nidru. S obzirom na to da je reč o umerenoj fizičkoj aktivnosti, Hatha joga se preporučuje gotovo svima, a posebno početnicima. Mogu je vežbati i mlađi i stariji, pa čak i oni koji su zbog zdravstvenih problema slabo pokretljivi. Oni pokrete izvode do nivoa vlastitog ograničenja.

Ajengar joga je najpoznatiji klasični stil Hatha joge, čiji se osnivač B.K.S. Ajengar (Iyengar) aktivno bavio jogom više od osam decenija. On je pedesetih godina prošlog veka popularisao jogu na Zapadu, a nakon njegovog dolaska u Evropu stekao je mnogo sledbenika. Ovaj stil joge insistira na pravilnom zauzimanju položaja i preciznosti prilikom izvođenja asana, kao i na njihovom usklađivanju sa disanjem.

Koristi od praktikovanja klasičnog stila joge su mnogostruke. Dobro osmišljeni časovi angažuju svaki deo tela. Na taj način se poboljšava telesno držanje i fleksibilnost, jačaju i istežu mišići, obezbeđuje bolja pokretljivost zglobova, uklanjaju bolovi u leđima i vratu,  masiraju i stimulišu unutrašnji organi, oblikuje telo… Takođe se razvijaju koncentracija i motivacija. Duže zadržavanje u položajima nema efekat samo na fizičko telo, već i na mentalni sklop vežbača pa tako ovaj stil vežbanja umanjuje posledice stresa i povećava kvalitet sna. Naučno je dokazan pozitivan učinak ove discipline na kardiovaskularni, disajni i lokomotorni sistem. Kontinuiranim vežbanjem se, osim fizičkih promena, menja i sama ličnost vežbača koji postaje fokusiran, istrajan i spremniji da se uhvati u koštac sa životnim izazovima.

POWER JOGA

pexels-photo-267977

Takozvana “Power joga”  je snažan i dinamičan stil vežbanja u kojem su položaji bržeg ritma i kraćeg zadržavanja. Toplota tela koja se pritom postiže obezbeduje opuštanje mišića, štiti od povreda i olakšava zauzimanje različitih položaja. Asane se vezuju jedna na drugu tzv. vinjasom i usklađuju s disanjem, što dovodi do poboljšanja koncentracije i smanjenja stresa.

Ovaj način vežbanja, baziran je na intenzivnim elementima Ajengar i Aštanga joge (Ashtanga), stilova koji su danas veoma popularni širom sveta. Za razliku od ovog drugog, gde je redosled položaja zadat, u Power jogi vežbe nisu striktno poređane.

Nakon laganog zagrevanja, početak svakog časa ovog stila joge čini set vežbi pod imenom “Pozdrav Suncu”. Potom sledi serija položaja (stojeće, sedeće i balansirajuće asane, te inverzije) da bi se završio, kao i u klasičnoj jogi, dubokom jogičkom relaksacijom. Vežbanje se upotpunjuje tehnikama disanja, koje blagotvorno deluju na respiratorni sistem, te bandama – energetskim katancima, odnosno tehnikama za oslobađanja energije u telu.

Kao i Aštanga joga, njegova “bliznakinja” Power joga utiče na celokupnu fizičku kondiciju – povećava snagu i izdržljivost, jača i oblikuje mišiće, poboljšava fleksibilnost i ravnotežu i oslobađa dodatnu energiju. Ukoliko je vežbanje učestalo, dovoljno je za održavanje zdravog, jakog i gipkog tela.

S obziromna to da je ovaj stil vežbanja fizički vrlo zahtevan, namenjen je pre svega onima koji imaju iskustvo u vežbanju joge, ali može biti prilagođen i onima koji nemaju tog iskustva. Praksa je pokazala da vežbači koji su već ovladali klasičnim asanama i naučili pravilno da dišu, napreduju brže i sigurnije u ovom stilu joge.

JOGA NIDRA

pexels-photo-374694 (1)

Iako se može izvoditi samostalno, joga Nidra nije stil joge već tehnika duboke jogičke relaksacije. Radi u ležećem položaju zatvorenih očiju i za nju nije neophodno predznanje iz oblasti joge. U pitanju je vežba opuštanja kao u dubokom snu, ali sa potpuno budnom svešću. To je jednostava tehnika koja se zasniva na receptivnoj svesnosti, a ne na koncentraciji. Cilj je da se vežbač uvede u alfa stanje svesti, odnosno granično stanje između budnog stanja i stanja sna. Nakon toga se otpočinje dublji rad sa čulima, emocijama i simbolima.

Ova vežba se pokazala kao veoma delotvorna u prevenciji i redukciji stresa na fizičkom, emotivnom i mentalnom nivou. Jedan sat joga Nidre zamenjuje četiri sata konvencionalnog spavanja. Vežbanjem jogičkog spavanja sa sankalpom (željom, odlukom), koja se donosi na početku časa, mogu se prevazići slabosti, loše osobine i navike, kao i duboko skrivene psihički problem. Deca koja imaju problema sa učenjem, koncentracijom i pamćenjem, uz joga Nidru imaju veće šanse da postignu bolji uspeh u školi. Ova nam vežba takođe pomaže da prevaziđemo one probleme koji imaju koren u podsvesti, ali čiji efekti dosežu svesni nivo kao što su nekontrolisan bes, depresija, kompleksi ili strahovi. Zbog svojih brojnih dobrobiti koje ima na celokupno stanje vežbača, trebalo bi da se praktikuje na kraju časa bilo kog stila joge kako bi se efekti prethodnog vežbanja usvojili u potpunosti.

U sportkom udruženju Fit Land časove joge drži sertifikovana instruktorka, Maja Vučković.

Ukoliko želite da dođete na probni čas Hatha, Power ili Nidra joge kontaktirajte nas putem mejla ili pozovite Maju na broj telefona 064/615-83-32.