7 razloga da počnete da vežbate već danas

pexels-photo-866027

Redovna fizička aktivnost preporučuje se svima, bez obzira na broj godina ili fizičku spremnost – toga smo svi svesni. Ipak, često se nađemo u situaciji da već nekoliko meseci “krećemo” u obližnji fitnes centar, a u stvari svoje slobodno vreme provodimo ispred televizora ili na društvenim mrežama.
Uz vežbanje ne samo da sagorevamo višak kilograma i gradimo mišiće, već i blagotvorno utičemo i na um i psihu.
U nastavku predstavljamo nekoliko razloga koji će vas motivisati da konačno načinite taj prvi korak – i zaista se pokrenete.

Povećanje samopouzdanja

Redovna fizička aktivnost utiče na povećanje samopouzdanja. Već kada vidite prve rezultate svog vrednog rada bićete ponosni na sebe. Ovo će vas dodatno motivisati da nastavite dalje sa vežbanjem i da ne odustanete. Zanimljiva je i studija objavljena u magazinu “Psihologija sporta i vežbanja” koja pokazuje da su žene u 30-im i 40-im godinama, koje se bave fitnesom ili drugim oblikom fizičke aktivnosti, mnogo zadovoljnije svojim izgledom – čak iako imaju koji kilogram viška.

Želja za zdravom ishranom

zdrava ishrana
Kada redovno vežbate i vodite računa o svom zdravlju i izgledu, prirodno će se stvoriti želja da se i zdravo hranite. Počećete da izbegavate razne slatkiše i nezdrava brza jela, a na vašoj trpezi češće će se naći proteini i složeni ugljeni hidrati. Čak i kada preterate sa lošom ishranom osećate grižu savest jer ste uništili sav svoj trud ostvaren na treningu. Pored toga, uz balansiranu i zdravu ishranu imaćete više energije da bolje odradite trening.

Bolja memorija i veća produktivnost

Kako starimo tako i naša memorija postaje sve slabija, a vežbanje je jedan od načina da usporimo ovaj proces. Naime, vežbanjem se direktno utiče na volumen moždane strukture hipokampus, u kojoj nastaje kratkoročna memorija.
Sa druge strane, ukoliko imate problema sa kreativnošću i produktivnošću, biće dovoljno da odradite samo jedan trening kako biste rešili ovaj problem.

Manje stresa i više energije

Iako nam se ponekad čini da nakon treninga nećemo imati energije da dođemo do kuće, istraživanja su dokazala sasvim suprotno – što više treniramo, više energije imamo, osećamo se bolje i sa lakoćom obavljamo svakodnevne poslove. Takođe je dokazano da uz redovnu fizička aktivnost lakše podnosimo stresne situacije i brže rešavamo probleme koje su ih uzrokovale.

Jačanje kostiju

devojka u uporu
Godinama gustina naših gostiju postaje sve manja, te zbog toga može doći do osteoporoze, pa čak i preloma kostiju. Kako biste na vreme počeli da mislite na ovaj problem, neka fizička aktivnost postane sastavni deo vašeg života.

Zdraviji san

Ukoliko patite od nesanice nemojte posezati za raznim lekovima koji će vam rešiti problem na kratke staze. Krenite sa društvom na fitnes ili na jogu, i na taj način se rešite negativne energije, umanjite osećaj stresa i obezbedite sebi neophodan kvalitetan san.

Osećate se srećnije

Danima ste neraspoloženi i neproduktivni? Pokrenite se! Studija objavljena u magazinu “Sportska medicina” dokazala je da fizička aktivnost direktno utiče na nivo endorfina, dopamina i serotonina, poznatije kao “hormoni sreće”. Ovo je verovatno i najvažniji razlog zbog kojeg nam je redovna fizička rekreacija potrebna svima.

Sportsko udruženje Fit Land nudi nekoliko različitih aktivnosti koje će upotpuniti vaše slobodno vreme. Kontaktirajte nas i zakažite svoj besplatan probni trening.

Otkrivamo: Zbog čega je školica sporta za decu zaista korisna

Fit Land - Zbog cega je skolica sporta za decu zaista korisna

Usled razvoja savremene tehnologije mališani sve češće slobodno vreme provode uz svoje mobilne telefone, tablete, računare… Ovo prouzrokuje manjak fizičke aktivnosti, što uz neadekvatnu ishranu dovodi do gojaznosti – koja je prisutnija kod sve većeg broja dece. Gojaznost ne utiče negatvino samo na fizički razvoj mališana, nego i na psihološki i socijalni razvoj.

Školica sporta – pravi izbor

Zbog ovog problema roditelji tragaju za odgovarajućim sportom zahvaljujući kome će njihov mališan imati pravilan rast i razvoj. Međutim, često se susreću sa nedoumicom u kom uzrastu je zaista najbolje upisati dete na određeni sport, i koja fizička aktivnost će biti najadekvatnija za njega. Upravo zbog toga je školica sporta idealna za svako dete. Naime, uz vežbe koje su adekvatne za uzrast od 3. do 7. godine, koje su pravilno dozirane i stručno vođenje, deci se u školici sporta pruža mnogo veći kvalitet fizičke aktivnosti u odnosu na kvalitet koji se postiže kada se ono usmereava na samo jednu sportsku disciplinu u tom uzrastu. Kroz školicu sporta otkrivaju se predispozicije i interesovanja dece za određeni sport, nakon čega je lakše doneti odluku na koju sportsku aktivnot je najbolje kasnije ga upisati.

Školica sporta kao način formiranja ličnosti

Kroz vežbe oblikovanja, poligone spretnosti, i druge dečije igre, poboljšava se motorika i spretnost deteta – što utiče povoljno na osećaj sigurnosti i samopouzdanja. Takmičenja, timski zadaci i samo funkcionisanje u grupi, razvijaju takmičarski duh, ali utiču i na socijalizaciju ličnosti – dete lakše komunicira u društvu i lakše stiče nove prijatelje. Ovaj aspekt posebno je važan za mališane koji su pomalo stidljivi. Uz sve ovo, istraživanja pokazuju da deca koja vole vežbanje bolje uče, imaju veće poverenje u ljude, manje su anksiozna, mnogo manje su sklona agresivnom ponašanju i emotivno su stabilnija.

Zdrave navike za ceo život

Kako se u navike vežbanja stečene u ranom uzrastu lakše održavaju, veća je šansa da će dete koje je pohađalo školicu sporta kasnije u životu zaista voleti i želeti da se bavi nekim sportom, u odnosu na dete koje se sa redovnim sporstkim aktivnostima sistemski susrelo tek u školi. Potvrda za to jeste većina sportskih šampiona čija detinjstva su bila ispunjena fizičkom aktivnošću (Novak Đoković je teniski reket prvi put uzeo u ruke kada je imao četiri godine, Kristijano Ronaldo je fudbal zaigrao već u trećoj godini života, NBA legenda – Michael Jordan košarku je igrao od malena, a zahvaljujući njoj dobio je univerzitetsku školarinu).

Fit Land ima za cilj da upravo kroz školicu sporta pokaže našim najmlađima koliko je sport dobar za njih, da im uz kvalifikovane stručnjake stvori interesovanje i ljubav prema fizičkoj aktivnosti, a sve kako bi ona jednog dana postala njihova svakodnevna navika.

Raspored održavanja školice sporta možete pronaći na OVOM linku, dok cenovnik možete pronaći OVDE.